Saturday, October 25, 2008

Buletin2

ISLAM MEMULIAKAN UMMATNYA

Alhamdulillah! Segala puji bagi Allah yang telah memberi kekuatan dan kesempatan kepada kita untuk bertemu sekali lagi dalam keluaran buletin kali ini, Selawat dan Salam tak dilupakan kepada Rasul junjungan SAW ahli keluarga dan para sahabat ridwanullah alaihim ajmain.

Maksud al-Hadith, Islam itu tinggi, tidak ada yang lebih tinggi darinya. Riwayat Bukhori.

Khalifah Umar al-Faruoq-maksudnya, Kita adalah satu ummat yang diberi kemuliaan oleh Allah dengan Islam, maka sebarang usaha untuk mencari kemuliaan dengan ajaran (sistem) yang lain daripada ajaran yang Allah kurniakan kemuliaan kepada kita, nescaya kita akan ditimpa kehinaan dari Allah.

Ya! Saudaraku Muslimin sekelian, itulah sebenarnya hakikat Agama yang Allah SWT anugerahinya kepada kita, betapa Agung, Mulia, Sempurna, Absolute dan Evergreen tidak ada sifat-sifat ini kepada ajaran-ajaran atau sistem-sistem lain di atas mukabumi Allah ini sejak dahulu sampai sekarang dan masa yang akan datang. Ini adalah keyakinan kita dan seharusnya saudaraku ingat! inilah sebenarnya Aqidah kita! Aqidah Islamiyyah, yang haq.

Terus terang saya katakan bahawa ummat Islam muktakhir ini hilang kemuliaan/ izzahnya dek kerana sebahagian besarnya telah hilang keyakinan mereka terhadap agamanya sendiri. Ya! benar, mereka telahlama tidak yakin dengan kehebatan ajaran Islam, sistem pendidikan Islam, sistem ekonomi Islam, undang-undang dan segala peraturanya telah lama dikurung di kandang orang salah.

Telah lama mereka berkiblatkan tamaddun barat, iaitu hadharah kebendaan, populariti, kemegahan malah kesombongan, sedangkan semuanya itu tidak ada kena mengena pun dengan hadharah Islam, agama mereka sendiri. Nilai-nilai agama telah pun menjadi asing biarpun di desa-desa atau di kampung-kampung.

1- Siapa yang tidak mahu menghidupkan kembali budaya hidup sehariannya supaya sesuai dengan Islam ? Tidakkah individu-individu ummat Islam itu sendiri ?

2- Siapa yang masih tak kisah anak-anaknya dididik oleh sistem lain dari sistem Islam seperti di sekolah sekular ? Tidakkah individu-individu ummat Islam itu sendiri ?

3- Siapa yang masih seronok menonton rancangan-rancangan tv, sedangkan mereka tahu rancangan itu terr…lalu banyak maksiat dari manfaatnya ? Tidakkah keluarga-keluarga ummat Islam ?

4- Siapa yang masih tak kisah membeli rumah, kenderaan dan peralatan sebagainya dengan pinjaman riba ? Tidakkah mereka itu ummat Islam ?

5- Mereka itu percayakah dengan sedikit solekan dan manipulasi sistem perbankkan itu halal jadinya ?

6- Siapa yang berkepit-kepit di celah jarinya dengan puntung-puntung rokok pelbagai jenama, yang pasti keuntungannya untuk membunuh ummat Islam sendiri ?

7- Siapa yang tak kisah anak-anak gadisnya maupun lelaki keluar berpeleseran tidak menutup aurat, yang penting cukup bulan ada bahagian RM untuk ibubapanya ?

8- Siapa yang mengambil kisah kerjaya anak-anaknya di perantauan dan di kota-kota besar ?

9- Siapa yang mengajar dan mendidik generasinya mengagungkan tokoh-tokoh jahil di Eropah tetapi melupai ilmuan Islam sendiri ?

10- Siapa yang terlebih dulu terpengaruh dengan skim-skim nak senang banyak kerja sikit, labu peram la, buluh betung la ?

11- Siapa yang menanamkan budaya, takut orang bukan Islam kata apa, bila kita ummat Islam nak laksanakan Islam dalam negeri ummat Islam ?

12- Siapa yang merasa malu untuk membudayakan dirinya dan keluarga tanggungan dengan budaya dan adab Islam ?

13- Siapa yang lebih mudah malah selesa mengikut contoh budaya-budaya barat dalam kehidupan sehariannya ?

14- Siapa yang memenuhi restoran-restoran makanan segera dan `junk food` yang tak berkhasiat malah memusnahkan minda ?

Sebenarnya banyak lagi aktiviti atau muamalah ummat yang menunjukkan bahawa Islam itu sebenarnya bukan sahaja dimusuhi oleh orang asing tetapi yang paling malang ialah apabila disisihkan oleh individu-individu ummatnya sendiri…….. Kenapa ? ?

Kerana generasi sebelum dari, sebelum ini atau sebelum itu lagi telah mula menganggap persoalan yang kita bincangkan ini tidak penting dan bukan perkara besar sangat yang perlu ummat jagai dan prihatin. Generasi tersebut dah memulai melonggarkan ikatan Islam mereka terhadap anak-anak mereka. Maka generasi anak-anak mereka pula akan mewarisi ikatan yang longgar tersebut dan akan melonggarkannya lagi, supaya sesuai pula dengan tarikan zaman mereka ketika itu. Ikatan yang semakin longgar dan semakin longgar inilah yang diwarisi oleh ummat Islam yang telah memungkinkan generasi-generasi seterusnya ada yang telah terburai terus ikatan mereka dari agamanya. (Nau`zubillah Minzalik)

Berlakulah seperti yang telah digambarkan oleh maksud Sabda Nabi SAW, bahawa Islam itu akan terungkai sedikit demi sedikit, shibren bi shibren dari ummatnya. Oleh itu saudaraku yang dikasihi kita menyedari bahawa semua itu tidak dapat kita kembalikan dengan usaha sekelip mata sahaja, setiap dari kita mestilah bangun dengan kekuatan sebenar kita iaitu kekuatan aqidah Islamiyyah untuk membina kembali segala yang dicitakan.

Biar hina,lemah atau sedhaif manapun permulaan kita, itu tidak menjadi masalah sebenarnya, yang penting kita dah ada usaha untuk bangun kembali di atas nama Islam membebaskan ummat Islam yang tertindas, mustad`afin, marhaen, fuqara` wal masaakin. Kita tidak rela dan redha lagi segala kesusahan dan keperitan ummat selama ini hanya menjadi bahan momokan berita, bahan memanipulasi sentimen ummat, bahan untuk meraih keuntungan politik pariah, ya! spesis politik pariah !

Kita dah jelek dengan pemimpin-pemimpin `penipu ummat` yang banyak bersandewara dan beretorika di jalanan sedangkan merekalah pengembang dan pembiak budaya jahiliyyah, budaya fanatik, budaya pak turut, budaya ibu ikut dan budaya pemuda penakut nak hidup susah bila beramal dengan ajaran Islam sebagai satu cara hidup, budaya hidup, amalan hidup dan kerjaya hidup.

`Khaibar ! Khaibar ! Ya Yahud ! Tentera Muhammad akan kembali ! Sekian

0 comments: